De geschiedenis van het snowboarden

Geschiedenis is overal te vinden. Zo hebben snowboards en het snowboarden zelf ook een eigen geschiedenis. Het moet toch ergens zijn ontstaan? Snowboarden is een sport waarbij je van een berg of een piste met sneeuw afglijdt, op een board waar je aan vast zit met vastgemaakte schoenen. Snowboarden komt oorspronkelijk van het surfen, oftewel golfsurfen. Alleen het snowboarden wat we tegenwoordig kennen, begon bij surfers, die houten planken vastbonden aan hun voeten en dat  gebruikten om door de losse sneeuw van een berg af te komen. Sindsdien zijn er veel snowboard aanpassingen geweest, zoals de toevoeging van snowboard bindingen. Inmiddels hebben ze een ronding en een stalenkant.

Het ontstaan van snowboarden

Maar wanneer zijn snowboards en het snowboarden in zijn geheel ontstaan? We weten nu waar de sport zelf vandaan komt. In het jaar 1964 is het snowboarden officieel ontstaan. Een surfer genaamd, Sherman Poppen, had een droom om ooit een keer met zijn surfplank van een berg vol sneeuw af te gaan surfen. Dus begon hij een surfboard te ontwikkelen voor in de sneeuw. Zijn eerste snowboard was een 1,20 meter lange plank gemaakt van plastic. Vanaf dat moment kwam zijn droom tot leven, maar bracht hij ook een nieuwe sport tot leven.

De snowboard hype

Van een berg afglijden vol sneeuw op een houten plank was eigenlijk al eerder een idee, maar rond het jaar 1965 werd het pas een echte hype. In deze tijd werden er echte boards ontwikkeld, die daadwerkelijk bedoeld zijn om van een piste af te glijden. Snowboarders heetten in die tijd ook nog snurfers, dat is een combinatie van snow en surfers. Deze trend werd steeds populairder, maar de skiërs keken er erg op neer, want ze hadden er een nieuwe concurrent bij. Verder leek het ontwerp van de boards erg op de surfplanken, want ze hadden er ook een vin onder. Dat zorgde er wel voor dat de snowboarders niet op de lift naar de piste mochten. Ook mochten ze niet deelnemen aan wintersporten, omdat het snowboarden toen nog gevaarlijker was dan nu. Met de vin aan de onderkant kon er niet goed geremd en gestuurd worden. Daarmee werd uiteindelijk een hoop ellende bespaart.